2020-04-06 17:54:46

Szállítólevélből számla készítés

A WebTax nemcsak egy online számlázó, ki lehet vele állítani egyéb, számla jellegű bizonylatokat is. Így például előlegszámlát, díjbekérőt és szállítólevelet is. Az előlegszámlából és a díjbekérőből a WebTax eddig is tudott számlát készíteni, a jelenlegi verziótól, már a szállítólevél „beszámításával” is lehet számlázni.

A szállítólevelet általában akkor készítenek, ha a teljesítéskor valamilyen ok miatt (pl. ellenőrizni szeretnék a tényleges teljesítést, a számla technikai okok miatt nem állítható ki stb.) még nem állítható ki, de a teljesítést dokumentálni szeretnék.

A szállítólevélből általában számla lesz, ha valamiért a teljesítés meghiúsul, a szállítólevelet érvényteleníteni (sztornózni) kell. Lehet olyan gyakorlat is, hogy a szállítólevélből egyáltalán nem készül számla, ilyenkor célszerű a szállítólevelet lezárni (ki kell venni a számlázható szállítólevelek közül).

A szállítólevél számlába történő beszámításával jóval könnyebb a számla elkészítése, mert a program a szállítólevél alapján, alapesetként kitölti a számla fej, és tétel adatait, vagyis nem kell a szállítólevélen levő adatokat ismét rögzíteni. A beszámítás további előnye, hogy a kiszámlázott szállítólevelet a program ki is veszi a számlázható szállítólevelek közül.

A WebTax lehetővé teszi, hogy egy számlába több szállítólevél legyen beszámítva, valamint azt, hogy egy szállítólevél több számlába legyen beszámítva. A szállítólevél beszámítása után a számla tárolásáig a számla szabadon módosítható (pl. új tétel írható hozzá).

A szállítólevél számlába való beszámítása tehát jelentősen csökkenti a számlakészítés idejét, kizárja az ismételt adatrögzítésből adódó hibákat, és naprakészen vezeti, hogy mely szállítólevél lett kiszámlázva, és melyek a kiszámlázatlan szállítólevelek.